Namnet Bullerbo och dess uppkomst

”Buller i bygden”

Namnet Bullerbo är ett namn som byborna i Sörgraninge – Södergraninge en gång i tiden la sig till med. Själva Torpet Bullerbo är ett av flera torp som då i slutet av 1700 talet och 1800 talet tillhörde Södergraninge.

Genom Bullerbo rinner en liten bäck och utefter denna bäck fanns det under 1800 talet inte mindre än 13 så kallade bykvarnar, berättar Gustav Tråh.

Gustav Tråh är född 1921 och uppvuxen på Bullerbo. Han berättar att då han var ung fanns det fortfarande flera bykvarnar kvar uppefter bäcken och enligt sägen kom namnet Bullerbo till då det var bullrigt av alla dessa kvarnar samt då vårfloden kom dundrade det på Bullerbo.

Vidare berättar Gustav Tråh att han och hans far hade flera hästar 3-5 stycken + 4-5 kor och andra husdjur.

Vidare berättar Gustav att det fanns ett litet torp som låg ned mot sjön, på en platts som man kallade ”Bränna”. Där hade en gammal dam bott i ett litet torp och det lär ha funnits även ett litet uthus där hon hade sin ko.

Gustav Tråh´s farfar A.P. Trå (Anders Petter Trå) köpte Bullerbo 1896.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *